Cengiz Holding’den Eskişehir’de tepkilere yol açan altın madeni projesi!

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yerli ve yabancı sermaye tarafından yürütülen altın madeni çalışmaları, doğal hayata ve çevreye zarar vermeye devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayıyla gerçekleştirilen bu çalışmaların son örneği, AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding tarafından Eskişehir’in Mihalgazi ve Tepebaşı bölgelerinde planlanıyor.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk‘ün haberine göre, Cengiz Holding, bölgedeki 509 hektarlık ormanlık ve şahıs arazisine yayılacak altın ve gümüş çıkarma operasyonu için Çevre Bakanlığı’na 862 sayfalık bir Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu sundu. Rapor, projenin, bölgedeki 1627 hektarlık maden ruhsatı ile zaman içinde genişleyeceğine işaret ediyor.

Projede açık ocak yöntemi kullanılacak ve cevher stok alanı, zenginleştirme tesisi, kimyasal depo, kırma eleme tesisi, taşkın havuzu ve yığın liç tesisi gibi yapılar inşa edilecek. Madenden çıkarılan cevherin, zehirli siyanür kullanılarak işlenmesi planlanıyor ve bu işlem için 4,5 milyar TL harcanacağı belirtiliyor.

Cengiz Holding’in daha önce 2023’te de benzer bir başvuru yaptığı ancak projenin kapsamı üzerinde değişiklikler yaparak tekrar başvuruda bulunduğu öğrenildi. Şirketin, projeyi arkeolojik alanlara yakın bir bölgede yürütme planları çevreciler ve yerel halk tarafından endişeyle karşılanıyor.

Bunun yanı sıra, Cengiz Holding’in özellikle Rize İkizdere, Kaz Dağları ve Muğla Bodrum’daki projeleriyle de doğa üzerinde olumsuz etkiler bıraktığı biliniyor. Şirketin, doğal sit alanı olan Cennet Koyu’nda otel inşaatı yaptığı ve bu projeyi 2026’da tamamlamayı hedeflediği ifade ediliyor.

Geçtiğimiz Şubat ayında ise, Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçinin hayatını kaybetmesi oldu. Çalışmaların son işçinin cenazesine ulaşması 116 gün sürmüştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir